2022. február 1., kedd

Pergetés Dragon plasztikokkal 1. rész.

 

Hazánkban a pergetés világában, a Dragon, mint márka név egyenlő a minőségi illetve prémium kategóriás horgász felszereléssel. Legyen szó pergető botokról, orsókról, zsinórokról és persze műcsalikról. Én a felsorolásból, leginkább az utolsó tétellel szeretnék foglalkozni, ugyanis több éve használom a plasztik csalikat, eredményesen. Legyen szó csukáról, balinról, süllőről, de bármely ragadozó és békés halunkról.


 

Visszakeresve, egészen 2017-ig kellett mennem a megrendelésekben, hogy megtaláljam az első Dragon csalicsomag rendelésemet. Első rendeléskor a holtág csukáinak szerettem volna kedveskedni, így a 8,5 centis  INVADER Pro csalikat választottam. Szerettem volna valami újat mutatni a rafinált, olykor minden műcsalit kiismerő ragadozóimnak. A forma mondhatni klasszikus „worm” alakú, ami kellően elvékonyított - és egyedi megjelenésű bordázott - faroktővel, valamint a hatalmas korong farokkal van ellátva. Mondhatjuk azt is, hogy láthatatlanban ilyennel már találkoztunk is a legtöbb gyártónál.


A hatalmas „korong farok”

 

Nemegyszer így rászaladnak ezekre a nagy plasztikokat…

 

… de jól bírják a tűéles fogak között.


Ez a plasztik a legelső csomaggal jött…


Nagyon sok esetben tapasztaltam, főleg az őszi idényben, ha csak a pergető horgászokat is számolom, hogy nagyon sokan vannak a vízparton. Ilyenkor én hiszek abban, hogy egy kis változtatás a csali színén, méretén, esetleg típusán meghozhatja az eredményt. Az INVADER plasztikok anyagjukban különböznek, más plasztikoktól. Ha kézbe vesszük, már elsőre érezhető egy masszív, de rugalmas anyagból készült csali érzete. A tűéles fogakkal szembeni jó ellenállóképességük, amiről a gyártó említést is tesz,  a használat során már bebizonyosodott. Nem egy darabom van az első rendelésből, amik sok hal után máig teszik a dolgukat. Noha sokszor „ be kellett foltozni a sebeiket” .

Ha már a „régi öregekről” esett szó van egy másik plasztik a Dragon kínálatában, amit szintén előszeretettel használok, ez nem más, mint a Dragon Bandit (Pro). Egy úgynevezett „shad” formájú plasztikról van szó. Mégis az egyedi megjelenése egyfajta különc mozgást eredményez, amit a krokodilpofájú ragadozók értékelnek is. A Dragon Bandit (Pro) titka egy zömök test, ami gondosan megtervezett vékony faroknyéllel van ellátva és ez egy hatalmas és nehéz farokban végződik. Amikor a farok mozgásba kezd, a testet egyfajta hullámzásba hozza, így egy újfajta impulzust adva a műcsalinak. Méretüket tekintve a 7,5 és a 8,5 centisek váltak be a csukáknak.

 

Nagy kedvencem a Dragon Bandit (Pro).

Holtág gyönyörű csukája egy „nagyobb” Dragon Bandit (Pro)-ra

Még ezeket az extrém helyzeteket is képes kibírni… bár lehet, egy két karcot be kell javítani.

Ennek a kis csukának is megtetszett a nagy „falat”

 

A játékszer régi, a játékosok viszont, újak

 Az új formák mellett, ami még szembetűnő és fogósságukat nagyban növelte az az új színek illetve színösszeállítások, amikről is érdemes beszélni. A katalógusok egyfajta új és egyedi gyártásmódot említenek, mely révén két színből álló plasztik csalit gyártanak, persze némi glitteres-flitteres kiegészítőkkel tarkítva. Megjegyzésképen megemlíteném, főleg az ínyencségeket kedvelőinek, hogy húsznál is több színösszeállítás van a kínálatban egy-egy típuson belül.

A zárógondolat írásakor, még nagyon sok dolog jutott eszemben, hiszen csak két plasztikot mutattam be a szortimentből, amiket főként csuka pergetésnél használok. A következő részben úgy gondoltam, hogy egy újabb halfajnál használt DRAGON plasztikokat mutatnám be és így a hiánypótló dolgokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése