2021. július 12., hétfő

Bogaras halak 1 rész.

 

Sok évvel ezelőtt mikor elkezdtem a pergetés témájába beleásni magam és olvasni az akkori szakirodalmakat a ragadozók megfogásához legtöbbször a táplálékhal imitációkat javasolták a ragadozóhal specialisták. Emlékeim szerint már akkor is volt sok furcsaság bemutatva. Például egér utánzat a harcsáknak vagy a gumiférgek a fekete sügéreknek. Viszont a mai írás témája a címben forgó ízeltlábú, rovarok és bogarak. 

 

 

 
Csodás hajnali színek a „kis” Hernádról

Talán a legyezőhorgászatnál vált be leginkább az a metódus, hogy a víz közelében található férgeket és bogarakat leutánozó legyeket készítettek a halak megfogására. Szándékosan nem ragadozó halakat említettem, ugyanis a vízbe hulló bogarakat és rovarokat nem csak a ragadozó halak szedegetik. Van egy halfaj, amire nagyon kevésszer horgászom célzottan, ez pedig a domolykó. Na nem azért mert nem kedvelem, inkább a többi „nemesebb” ragadozóra összpontosítom a figyelmem és az erőmet.

Viszont van egy folyó a Hernád, amire ha ellátogatok, mindenképpen berakom a domolykós felszerelésemet. Ez a felszerelésem nagyon egyszerűen áll egy light kategóriába sorolható 2,4 m hosszú botból rajta egy hozzá passzoló közepes mérettű orsóval. Az orsón vékony fonott zsinór és az elmaradhatatlan fc előke. Ami már vonzóbb ebben a pecában, hogy ilyenkor megúsztathatom az élethű kézzel készített bogár illetve rovar imitációimat. 

 

Megszólalásig élethű bogár imitációk, amik kézzel készültek. 
 
Nem is olyan régen történt, hogy évekkel később újból visszalátogattam a Hernád folyóra. Nagy izgalommal haladtam az úton és régi szép emlékeket idézgettem fel. Kíváncsiság is töltött el és egy kérdés járt a fejemben. Vajon mennyit változhatott a folyó és környéke ez idő alatt?!
 
A folyópartra érve hamar leszűrtem a konzekvenciát. Vannak új dolgok, de összességében egy az egyben, mint régen. Még fel sem jött a nap mikor lecuccoltam a parton, és kerestem halakra utaló jeleket. Volt a szemközti oldalon márna fordulás illetve a távolban egy szebb balin rablás, de nem nagyon volt jele a halmozgásnak. Mire feljött a nap és a nyárra jellemző meleg be nem állt, jó pár wobblert dobtam.  Ekkor döntöttem és felsétáltam a domolykós helyre. Odaérve a cuccomat távolabb tettem le, majd nagyon halkan szinte nesztelenül lépkedtem közelebb a vízhez és dobtam az elsőt. Máris érdeklődő alig ért vizet a kedvenc cserebogaram. De csak megbökte. Elkezdtem rezegtetve bevontatni a csalit. Épp venném ki a partnál mikor újabb burvány a csali mögött. Ekkor már az adrenalin elöntött. A következő dobásnál ugyanez a műsor. A harmadik dobás már messzebb megy a „bázisponttól” de így lett jó hisz beérkezéskor egyből lekérte valami. Sajnos korai volt az öröm mert nem akadtak a horgok. Úrrá lett rajtam a kapkodás és a kétségbeesés. A következő dobáson látszik is, ugyanis visszaakadt a csali a zsinórra. A víz tetején pattogtatva csévéltem ki a bogaramat. A következő dobás már nem is sikerül, csak néhány méterre, szinte bebombáznom, mert nem vettem észre a felcsavarodott zsinórt a spiccen. A domolykó elkergetés fekete öves mesterévé váltam másodpercek alatt.

 

 
Az ilyen akadályokat keresem, ahol elvág a víz illetve van tükör víz is mögötte. Itt tuti a domolykó!
 

 
Egy újabb támpont, az ivadékok illetve táplálékhalak keresésére.
 

Tovább álltam a következő részre ahol a domolykókat sejtettem. Itt már szerencsésebb voltam. Távolról, lesből dobtam a domolykók közzé a cserejátékost, a rózsabogarat. Elsőre leveri egy suhanc a vízre pöttyintett bogarat. Méretéhez képest jól küzdött, de nem volt esélye, így elsőként fotózkodhatott. A következő helyek is tartogattak eseményeket a folyamatos bökdösés és szórakozás mindenhol jelen volt, ez tette izgalmassá az aznapi pecát. A folyó adott domolykókat bár a nagyok messziről elkerültek.

 

 
Az első suhanc aki fotózkodhatott
 

Kedvenc cserebogaramra…
 
 
Ő a katicabogárra…
 
 
...ő pedig a tücsökre éhezett meg.


A következő részben sokkal szebb és sokszínűbb beszámolóval érkezek. Egy nem hétköznapi történés eseményeit hozom el, ami évente egyszer látható… Ez nem más, mint a Bodrog folyón megjelenő kérész járás

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése