2020. december 27., vasárnap

Wobbleres csukázás a nyári forróságban.

 

A csuka pergetése gyerekkoromban a tavaszi, de inkább az őszi hónapokra volt tehető. Nem egyszer előfordult, mikor „idő előtt” unva a bent létet barátaimmal a csukák felé vettük az irányt. Kaptuk is az instrukciókat a régi öreg sporttársaktól: Még korai az gyerekek! Még nagy a hínár, így nem üti a villantót! Ha az akkori horgászok látnák, hogy a legnagyobb nyári melegben is be tudom, illetve be lehet csapni kedvenc tigriseimet… Biztos lenne néhány keresetlen szavuk.


Akik rendszeres látogatói nyáron a folyóknak és a horgászvizeknek, azok tudják, milyen kellemetlenséget tud okozni, az agresszív kapást követő felszerelés megkönnyebbülése. Rögtön tudjuk a balinos kis wobblerünket, egy éhes csuka ragadta el. Sajnos ezt az állapotot a Bodrog folyón nem lehet kiszámolni. Nagyon sok a méret közeli fiatal és tudatlan csukaifjonc. Nem egyszer kellett a torkukból kibányásznom a kisebb-nagyobb blade illetve plasztik csalijaimat. Ebből következtethető, hogy nyáron is eszik a csuka. Az esőzések utáni áradások ellehetetlenítették a pergetést a Bodrog folyón így a holtágak felé kacsingattam.


Fiatal csuka mélyre hörpölte a kis csalit


Nyáron, a holtágakra több felszerelésem is van. A botok főbb jellemzői a 2,4 m hosszúságot nem haladják meg és érzékeny spiccel valamint erős, gerinces bottesttel rendelkeznek. A spicc a - következőkben említésre kerülő - műcsalik eldobására illetve a remegő mozgásuk visszajelzésére szükséges. Az erős gerinc a kőkemény akasztás és a heves fárasztásához kell. A fonott zsinór vékony, de kellően erős, ugyanis a tökleveles hínáros hínáros részekbe beszaladó, megakasztott csukát ki kell tudni fordítani. Nem beszélve a drága műcsalit sem lenne jó elveszíteni a küzdelem illetve a félre sikerült dobások miatt. Ha már műcsali. Nyáron csukázni, előszeretettel viszek magammal wobblereket. Sokáig úgy gondoltam ezek a relatív drága kütyük nem valók az éles fogak közzé, ám mostanra már összeállt a kép.
Kézenfekvő dolog, hogy a faanyagból készült wobblerek nem mindegyike alkalmas a csukázásra illetve több csuka megfogására. Én a műanyag testű wobblereket részesítem előnyben és nem csak a harapás állóságuk miatt.

  Többnyire minnow jellegű wobblereket használok.

Ahogy fejlődik a horgászipar, úgy jönnek ki újabb és újabb műcsali megoldások illetve technikák. Gondoljunk, csak bele mennyi mindent tud befolyásolni egy fém golyó egy műanyag wobblertestben. Van, mikor a test kiegyensúlyozásra alkalmazzák és van mikor emellett még egy plusz ingert ad, a csörgést. És nem mehetünk el a hosszabb valamint pontos dobást elősegítő mágneses megoldás mellett sem. 

 
Az átlátszó wobblertestekben jól látható a különböző súlyok helyzete

A csendesebb wobblerekkel kezdem a terület vallatását.

 
Az erősen csörgő, zörgő hangot adó wobblerek előnyösek lehetnek inaktív időszakban.

Van a wobblereknek egy további előnyük, a többi műcsalival szemben. Még pedig az előírt vontatási mélység stabil tartása. Tehát ha a vízfelszín alatt kell vezetnünk a kishal imitációinkat úgy, hogy még a növényzet felett jöjjön, akkor jó választás a wobblerek egyes típusai. 

 
A feszített víztükör alatt vajon mi rejtőzködik?!

A csukapergető horgászatánál a felszerelés és a csali választástól sokkal fontosabb kérdés foglalkoztatja a pergető sporttársakat. Ez a kérdés nem más, mint: A milyen előkét kössek fel?! Igaz ez a téma egy külön fejezetet is megérne, így most csak dióhéjban említem meg. Két tábor van a fém előkét illetv a fluorocarbon (FC) előkét favorizálók. Személy szerint mind kettő előkét használom. Ha borult az idő akkor vékony volfrám előkét használok. Ha pedig tiszta napsütéses az idő illetve finnyásan esznek célhalaim, akkor jön az előrekötött fluorocarbon (FC), ami 50 mm átmérőtől nem vékonyabb, persze ez függhet az adott víztől is.

 
Íme, az általam használt előkék.

 
 
Sok kapást lehet elérni a természetes színű minnow alakú wobblerekkel…

…de olykor a feltűnően rikító színek a favoritok.

 Nyáron a csukafogást a millió számra hemzsegő ivadékhal nem könnyíti meg. Számos alkalommal ért engem és öcsémet is a kellemetlen kapástalanság. Kitartónak emellett türelmesnek kell lennünk, váltogatnunk kell a csalikat változtatni a bevontatáson és előbb-utóbb megörvendeztetnek a vizek a fogásokkal.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése