2019. november 30., szombat

A nyár hala – a kősüllő


Tavaly öcsémnek egy - bodrogi mércével mérve - nagyon szép, „óriás” kősüllőt sikerült fognia. Akkor a felszínen viháncoló balinok elvették figyelmemet ezekről a kis csíkos ragadozókról.  Ám az éven gumihalazás közben beesett az első kősüllőm, így a hangos balinrablásokat figyelmen kívül hagyva a kősüllős gumizásra adtam a fejem.


 Öcsém egyéni rekord kövese




Nyáron, többnyire a délutáni lazítást a Bodrog parton szoktam tölteni, egy pergetőbot és néhány csali társaságában. A lazítás relatív fogalom sajnos a nyári meleg és a szezon mivolta előhívja a kellemetlen motorcsónakosokat. A nap már eltűnt a magas nyárfák lombjai mögött, mikor az utolsó motorcsónak is elment. A „szétvert” felszín és a fényviszonyokhoz igazodva egy élénkszínű 7 centis plasztikot kötöttem a kapocsba, süllő fogás reményében. Kisvártatva egy agresszív ütést követően halamat az első megtekintésig jobbacska süllőnek hittem, ám meglepetésemre egy kősüllő volt. Ez a fogás már arra sarkalt, hogy tudatosan is fogjak kősüllőt.

 Első kősüllőm és egy világos színű plasztik


 Készült pár fotó róla
 

A kősüllők (Sander volgensis) a sügérfélék családjába tartozó halfajunk. Ezekre a csíkos ragadozóhalainkra is jellemző, hogy kisebb nagyobb kolóniában él a víz alatti akadósorok és mederegyenetlenségek árnyékaiban.  A horgászmédiában nagyon sok anyag van a horgászásukról. Ezekből az anyagokból leszűrhető, hogy a kősüllőzés egy finom UL (ultralight) peca. Nemcsak a halak kifogható méretei, de a nekik felkínált csalik is behatárolják a felszerelésünk milyenségét. Nekem több felszerelésem is van a plasztikozáshoz.  Egy 3-16 gr vagy 5-25 gr dobósúlyú jiges bot már megfelelően érzékeny ezekhez a kis ragadozókhoz. A botok hossza függ, hogy partról esetleg csónakból pergetünk. Zsinórt tekintve személyem fonott zsinór párti. Felszerelésünk kiválasztásánál nem szabad megfeledkeznünk az esetlegesen beeső nagyobb méretű ragadozókról sem, így én nem finomítom le a felszerelésemet a végtelenségig.

 Minimális csali készlet a pár órás pecákhoz

 
Ez a fajta segítség jól jön, ha bajban lennénk a horog kiválasztásakor
 
Kősüllőket elsődlegesen az előzőnap megfogott helyen kerestem. Próbáltam szűkíteni a területet, hogy hol is tanyáznak. A meghorgászandó helyem sok búvóhelyet rejt. A partvédő kövezés nagyobb vízben álló kövei vagy a rajtuk megakadt uszadékok bármelyike mellett lehet ragadozó, de lehet, hogy a mederben a törésen járőröznek élelem után. Az ilyen pályát általában a cheburaska ólom és offset horog kombinációjával horgászom meg, bár ez sem nyújt elakadás mentes horgászatot. Mikor már kiismertem a területet, csak akkor jöhet szóba a klasszikus jigfejes megoldás. A két módszer illetve feltűzési mód nem csak az elakadás képességében különbözik, hanem a plasztikunk mozgásában is. Sokszor ez  az apró változtatás hozhat sikert.

Itt még tiltakozik… 

…de egy két fejrázás után már kezes bárány

Pompás hal a kősüllő


Mivel ebben az időszakban a vizek hemzsegnek az ivadékoktól, hozzájuk igazítom a plasztikok méretét. A színek és formájuk alapján még így is végtelen a variációk száma. Vannak napok mikor a zöldes és vannak, napok mikor a pirosas tónusok hozzák meg a várva várt ragadozót. Folyamatosan váltogatom a plasztikokat és ha nincs érdeklődés a sokadik próbálkozásra sem, akkor váltok helyet.

Ez a 75 mm-es L&K Light Shot plasztik a legnagyobb, amit a kősülőknek dobok

A Dragon Belly Fish Pro 50 mm-es méret a legkisebb ivadék imitációm egyike

A Bodrog folyó változatos halfaunáját a plasztik csalis horgászattal lehet a legjobban megismerni. Ahol egyiknap még a kősüllők voltak a fotóalanyok, ott másnap csuka vagy épen a süllők nemesebbike. Ha találunk egy jó helyet még nem biztos, hogy tizedmagával fogjuk majd őket, ráadásul a halak méretei sem kapitálisak. Mégis a horgászásukban van valami misztikum, talán a mélyben leselkedő meglepetések?!

Egy meglepetés magyar bucó (Magyarországon fokozottan védett
Eszmei érték: 100 000 Ft)

Az éles gamakatsu horog jól átütötte a szájpadlását ennek a csukának

 Érdekesen ferdén sraffozott csuka….

 … és a robbanásszerű távozása

 Ahogy fogynak a fények a nemesek is ragadozni indulnak


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése